Wanneer is de wijn op dronk? Moet ik de wijn decanteren of karaferen?
Dit is een vraag die ik vaak krijg. Als je zoekt op internet zul je merken dat je er een complete studie van kunt maken. Pagina’s vol geschreven met de meest bizarre methodes om je rode wijn te laten luchten. Vind jij het ook een beetje gênant om met de staafmixer de rode wijn op dronk te brengen, maar wil je wel meer weten over hoe het nu precies zit met wel of niet luchten, wanneer te drinken en op welke temperatuur? Lees dan verder en ik beloof je dat je hierna veilig zit op dat gebied, zonder aanschaf van een klimaatkast, aanleg van een kelder en installeren van een machine waar je de wijn blootstelt aan zuurstof. Maar eerlijk is eerlijk, je wilt er na het openen van een leuke fles ook niet achter komen dat je deze beter een jaartje had kunnen bewaren.
Welke temperatuur moet de wijn hebben en moet ik hem eerst overschenken in een karaf? Wat betekent überhaupt decanteren?
In verhouding zijn de meeste wijnen geen bewaarwijnen, maar juist wijnen die je het best binnen een paar jaar op kunt drinken. Je kunt bij die wijnen dus prima voor het jongste jaar kiezen. Wanneer een wijn geen bewaarwijn is, hoef je dus niet te gaan voor een fles uit 2013 als er ook een van 2016 beschikbaar is. De smaak kan natuurlijk wel verschillen, maar dat zit hem meer in wat voor wijn jaar het geweest is. Zijn de druiven op het juiste moment geplukt, zijn de weersomstandigheden goed geweest, etc. Er is goed nieuws: de wijnen op deze webshop kun je altijd direct drinken. De rode varianten kunnen baat hebben bij wat luchten. Probeer het maar eens. Wijn smaakt anders als het al een poosje in het glas zit. Een poosje is ongeveer 10 minuutjes.
Wil je dat wat serieuzer aanpakken, omdat je bijvoorbeeld gemerkt hebt dat je de wijn lekkerder vindt worden nadat deze een poosje in het glas gezeten heeft, dan kun je de wijn overschenken in een karaf. Het doel hiervan is dat de wijn in aanraking komt met zuurstof, zodat er bepaalde smaken vrij komen. Eigenlijk versnel je het rijpingsproces. Dit is vooral prettig bij jonge wijnen, zoals de wijnen van Danovino.
Karaferen kan bij zowel rode als witte wijn gedaan worden. Het is iets heel anders dan decanteren. Dit is het overschenken van oude bewaarwijn. Doel hiervan is dat het bezinksel niet in het glas terecht komt, maar achterblijft in de fles. Oude wijn moet juist niet teveel met zuurstof in aanraking komen, omdat dat de smaak ook niet ten goede komt.
Voor de wijnen van Danovino geldt dus (als je dat graag wilt): karaferen. Het blijft ook een kwestie van smaak. Probeer het gewoon! Schenk de helft in een karaf en laat de rest in de fles en vergelijk! Je krijgt er vanzelf een neusje voor, zodat je vooraf al ruikt of je deze wijn wilt laten luchten of dat je hem uit de fles lekkerder vindt.
Bij alle wijnen die op de webshop van Danovino verkrijgbaar zijn, staat een tip voor de temperatuur. Kamertemperatuur is veel te warm voor rode wijn, als je nagaat dat de meesten van ons in de 21 graden zitten! Mocht je rode wijn in de kamer bewaren, zet hem dan heel even in de koeling voordat je gaat drinken. Te warme wijn is echt jammer. Ook hier geldt: probeer het maar eens. Er gaan smaken verloren wanneer je de wijn niet op een goede temperatuur drinkt. Je hoeft er echt niet met een thermometer in, maar je merkt het vanzelf. De ene rode wijn drink je nog wat koeler dan de andere. Als je een zware, wat pittigere wijn drinkt, dan kan die gerust wat warmer dan een frisse, zuurdere wijn. Deze zijn koel een stuk lekkerder.
Niet iedereen heeft een kelder onder zijn huis of een klimaatkast in de keuken. Bewaar wijn gewoon op een donkere plek (in ieder geval niet in de volle zon) waar de temperatuur constant is. Dus liever in een berging waar het continu 18 graden is, dan in de woonkamer waar de temperatuur meer schommelt.
Iedereen moet kunnen genieten van wijn en niet iedereen kan of wil hier ingewikkeld over doen. Gelukkig is Danovino nuchter over wijn en is er altijd een middenweg!